Ademhaling

 

Ademen doen we allemaal, maar zijn we ook bewust van hoe we ademen?

En weten we wel welke invloed ademhaling heeft op ons systeem? 

 

Onze ademhaling beïnvloedt onze algemene gezondheid, dus evenzeer de lichamelijke als de geestelijke. Onze ademhaling wordt immers geregeld door ons autonome zenuwstelsel, dat bestaat uit het parasympatisch en het orthosympatisch systeem.

  • Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat ons lichaam een staat van rust en ontspanning kan bereiken: het verlaagt de hartslag, maar bevordert bijvoorbeeld ook de darmbewegingen en de productie van verteringssappen zodat afvalstoffen efficiënt kunnen worden verwijderd.
  • Het orthosympathisch systeem helpt ons arbeid verrichten: het stimuleert de aanmaak van adrenaline en het stresshormoon cortisol, verhoogt de hartslag en versnelt de ademhaling, maar remt ook de spijsvertering.

 

Bij heel wat mensen is het autonome zenuwstelsel uit balans, in de meeste gevallen heeft het orthosympatisch systeem de bovenhand genomen. Stress en stressgerelateerde klachten, zoals slaapproblemen, pijn in de borst en nekpijn treden op. Aangezien we onze ademhaling kunnen controleren, kunnen we dus ook ons autonome zenuwstelsel beïnvloeden. Eeuwen geleden kwam men daar in het oosten al achter, en gebruikten zij dit actief. Het aanleren van enkele eenvoudige ademhalingstechnieken kan ontzettend veel betekenen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

 

          Makkelijk te leren => grote positieve impact